Selecteer een pagina

De innovatie- en onderzoeksregeling WBSO stimuleert aantoonbaar het aantal innovatieactiviteiten binnen ons bedrijfsleven en versterkt het Nederlandse vestigingsklimaat. Dat blijkt uit een onderzoek naar de doeltreffendheid van deze fiscale regeling over de periode 2011-2017.

Staatssecretarissen Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Menno Snel van Financiën boden de evaluatie op 11 april aan de Tweede Kamer aan.

Voordeel van bijna 1,2 miljard

De regeling WBSO stimuleert ondernemers om meer onderzoek te doen naar nieuwe innovaties en versnellen zo de ontwikkeling van ideeën tot succesvolle producten en diensten. Ruim 21 duizend Nederlandse ondernemers – waarvan 97% mkb’ers – haalden in 2017 een voordeel van bijna € 1,2 miljard. De cijfers over 2018 worden komende zomer bekend.

Positieve bijdrage aan Nederlandse kenniseconomie

Staatssecretaris Keijzer (EZK): “Onderzoek en ontwikkeling blijft de basis voor onze internationale concurrentiepositie. We zijn nu Europees innovatieleider en die positie wil ik graag samen met bedrijfsleven en kennisinstellingen versterken. Daarom is het goed om te zien dat ook onderzoekers concluderen dat onze financiële ondersteuning daadwerkelijk positief bijdraagt aan de Nederlandse kenniseconomie. Via innovatie creëren onze ondernemers van mkb tot grootbedrijf extra banen en inkomsten.”

Tevreden over uitvoering

De meerderheid van de WBSO-gebruikers is tevreden is over de uitvoering door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Lees meer over de evaluatie op Rijksoverheid.nl of bekijk het evaluatierapport.

Bron: RVO