Selecteer een pagina

Ruim 21.000 Nederlandse ondernemers – waarvan 97% mkb’er – haalden in 2017 een voordeel van bijna € 1,2 miljard uit de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Bedrijven in de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland investeren het meeste in R&D.

Deze en andere resultaten staan in de jaarrapportage 2017 die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op 6 juni heeft gepubliceerd.

Fundament van de economie

Staatssecretaris Keijzer: “Nederlandse bedrijven hielden in 2017 hun uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling op peil. Het overgrote aandeel mkb’ers in deze groep laat zien dat zij niet alleen het fundament van onze economie zijn, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan vernieuwing in vele sectoren als de bouw, de verpakkingsindustrie of data-toepassingen. Onderzoek en ontwikkeling blijft de basis voor onze internationale concurrentiepositie.”

2017 in cijfers

In 2017 keurde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in totaal 135.900 projecten goed, van 21.265 ondernemers. Dit aantal projecten staat gelijk aan circa 83.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen in onderzoek en ontwikkeling. Het grootste deel (96%) van deze projecten was een ontwikkelingstraject voor een nieuw product, productieproces of programmatuur. Bij de overige projecten ging het om technisch-wetenschappelijk onderzoek.

WBSO jaarcijfers 2017

Bron: RVO